Első éles bevetés

2014. december 2-án a csapat megkapta az első éles riasztását. Dobogókőre kellett vonulnunk, hogy segítsük a katasztrófavédelem munkáját. Az utasítás szerint 9-re Pilisszentkeresztre kellett eljutnunk. A feladatunk pontosításáig a központi pihenő ponton, a szentkereszti Szlovák Házban várakoztunk. Valamivel később meg is kaptuk a feladatot.

Első éles bevetés: Naszály Mentőcsoport

Mivel csak konvojokban lehetett Dobogókőre fel-menni, így a következővel indulhattunk, úgy éjfél körül, addig a környező utakat ellenőriztük.

Ahogy haladtunk felfelé, folyamatosan alakult át a környezet, fent egy teljesen más világ fogadott minket. A falu határában a rendőrség biztosította, hogy senki ne tudjon elindulni lefelé, mert életveszélyes lett volna. A mi konvojunk négyszer állt meg, hogy az útra dőlt fákat eltakarítsa, úgy, hogy az előttünk lejövők 20 perccel hamarabb letisztították az utat. A katasztrófavédelem operatív törzsének a Walden Hotel adott otthont.

A tűzoltók folyamatosan járőröztek, hogy nem borult-e fa olyan épületre, amiben tartózkodtak. Mi reggel kaptunk feladatot, a hotelbe beérkező lakosok adatait kellett felvenni és érdeklődni, hogy van e szükségük ételre, italra. Aki kérte, azt terepjáróval visszavittük a házához. Összekellett gyűjteni, hogy ki szeretne lejutni.

Első éles bevetés: Naszály Mentőcsoport

A reggeli konvojjal érkeztek a médiától, akiket mi vittünk körbe a faluban. A hotelhez visszaérve beosztották az embereket, akiket le kellett hozni, majd visszatértünk Pilisszentkeresztre.

Jó érzés volt megkapni az első riasztást, már mindannyiunk nagyon várta ezt a pillanatot. Valamivel több, mint egy év telt el a rendszerbeállító gyakorlat óta, de megérte a várakozást. Reméljük ritkán lesz szükség a beavatkozásra, de ha van, akkor hatékonyan tudunk segíteni.

Első bevetésünket képekben is megtekintheti!